Bun venit pe "noul" andrei.clubcisco.ro !

În primul rând, facultatea de Automatică și Calculatoare NU este una ușoară și cred că indiferent de persoana care termină aceasta facultate, indiferent de pregatirea sa, de IQ-ul său, de motivație și de efortul depus, aceasta este impresia cu care termini. Asta nu înseamnă că nu poate fi frumoasă, utilă și, nu în ultimul rând, eu o consider și ca pe o etapă care te formează pentru viață. The hard way.

Organizare

Începând cu primele zile ale primului an, te vei găsi (hopefully!) pe niște liste din care vei afla în ce grupă ai fost repartizat. O grupă are în jur de 20-25 de oameni, cam cât o clasă de liceu și, cel puțin pentru început, aceia vor fi colegii tăi cei mai apropiați. Grupele formează serii. De regulă, o serie are 4 sau 5 grupe. Pe parcursul anilor mei de facultate au existat 3 serii la specializarea Calculatoare, deci poți să îți faci o idee despre cam câți oameni sunt în același an cu tine.

Numele grupei va fi unul asemănător cu "314CA". Din codul acesta, prima cifră (3) este constantă :) a doua reprezintă anul (întâi) iar a treia reprezintă numărul grupei în cadrul seriei (a 4-a grupă). Cele două litere specifică seria. Spre exemplu, la calculatoare au existat seriile CA, CB și CC, în timp ce la Automatică au fost seriile AA, AB și AC. Ca să rezumăm, dacă ești în anul 3, în a doua grupă a seriei CB, de exemplu, atunci vei fi în grupa 332CB. Clar?

Orar

Tot cândva în primele zile vei primi și orarul, care poate părea un pic confuz la prima vedere, dar dacă ai de gând să fii inginer trebuie să poți să te descurci cu el. :-) Unele materii le vei face doar o dată la două saptămâni, altele vor fi repartizate diferit în funcție de grupe. Se va da un orar pentru fiecare serie, așa că uită-te pe coloana grupei în care ești pentru a-ți deduce orarul săptămânal. Nu te aștepta ca orarul să arate la fel de "compact" cum era în liceu, cu orele unele după altele. Vei avea o mulțime de ferestre (și situația nu se va îmbunătăți nici măcar în ultimul an). E posibil ca în unele zile sa ai două ore dimineața, de la 8 la 10 și altele seara, de la 18 la 20, la fel de probabil cum e și să ai zile cu 10 sau chiar 12 ore. Asta e, vor fi avantajați cei care stau aproape de facultate (Regie).

Un semestru va avea 14 săptămâni. Deci fiecare materie va avea (cel mult) 14 cursuri și 14 laboratore/seminarii.

Orele din orar (adică cele pe care le vei petrece mai mult sau mai puțin la facultate) sunt de mai multe feluri. În liceu toate erau "ore" în care profesorul preda, voi scriați, se dădeau teste sau foloseați echipamente de prin laboratoare. La facultatea noastră, orele sunt, în cea mai mare parte, împărțite în: cursuri, seminarii și laboratoare.

Cursurile sunt ținute de un profesor (de regulă profesorul titular, responsabil pentru acel curs, dar mai sunt și excepții). Cursul se ține cu toată seria, deci cu toate cele 4-5 grupe din ea, într-o sală care poate să acomodeze atâția studenți. Sălile de curs sunt, în general, EC004, EC105, EC001, EC101 și AN030 împreună cu AN010 (ultimele două sunt în Rectorat), asta doar ca să știi în caz că le auzi pomenite pe undeva. În teorie, cursul reprezintă o expunere din partea profesorului la care tu asiști și iei notițe. Mulți profesori încep să folosească proiectoarele și slide-urile pentru a prezenta lecțiile. Dacă profesorul folosește slide-uri, poți sta liniștit și poți nota doar ceea ce se discută, pentru că în mod sigur vei avea și tu acasă acces la acele slide-uri, deci poate să nu fie nevoie să scrii. Dacă, însă, profesorul scrie pe tablă (mai ales în primii 2 ani), e recomandabil să îți iei notițe. Prezența la curs nu este obligatorie, decât în cazul anumitor profesori. Totuși, e util să mergi, măcar până te convingi singur. Unii profesori obișnuiesc să dea și scurte teste la curs (5-10 min), a căror notă intră în nota finală. După cum deja ți-ai dat seama, acesta este unul dintre modurile de a face prezența... fără a face prezența. :) Cursurile au, în general, 3 ore, deși sunt și unele de 2 ore. Profesorul decide dacă și când se dau pauze. Nu "sună" nimeni :)

Seminariile seamănă cel mai mult cu orele din liceu și cele mai multe le vei avea în anii 1 și 2. Un seminar se ține cu o singură grupă, foarte rar cu două, iar în timpul lui se rezolvă probleme și se fac diverse aplicații. Sălile de seminar seamănă cu sălile de clasă din liceu. La seminar vei avea un asistent care va "conduce" seminarul, va da lucrări, va scoate la tablă (credeai că ai scăpat?) și va da note. De multe ori asistentul e student în anii terminali sau proaspăt absolvent, dar se întâmplă ca seminarul să îl țină chiar însuși profesorul (ceea ce te va duce cu gândul la întrebarea de ce nu a vrut nimeni să fie asistent la materia asta sau de ce nu a acceptat proful pe nimeni?). O materie are ca parte "practică" fie un seminar, fie un laborator. Seminariile sunt la materiile mai teoretice (matematicile din primii ani precum și alte materii care încep cu "teoria..." sau "analiza..."). E bine să fii activ la seminar, atât pentru notele pe care le primești cât și pentru că ai ocazia să discuți direct cu cineva care îți poate explica direct ceva ce nu ai înțeles. De obicei la toate seminariile se iau note mari pentru că în multe cazuri activitatea contează mai mult decât calitatea ei. Cu alte cuvinte, încearcă să ieși la tablă chiar dacă nu știi, așa vei învăța cel mai bine. La seminarii se face prezența, dar unii țin cont doar de activitate. Nota de la seminar e un procent stabilit din nota finală. Uneori vei primi teme pentru acasă, dar temele sunt destul de rare la semiarii.

Laboratoarele, 98% dintre ele, se țin în săli cu... calculatoare, evident, dacă ești la calculatoare. Prin anul întâi vei trece și prin laboratoare de fizică (cu niște echipamente cărora ai să vrei să le faci poze cu telefonul, neștiind dacă o să îți mai fie dat să vezi așa ceva vreodată), în anul doi prin unele de electronică digitală și analogică iar în rest, cam tot ceea ce vei lucra în laborator se va face pe calculator. De regulă, fiecare laborator are o tematică iar conținutul său îl vei găsi la începutul săptămânii pe Internet. Vei avea nevoie de un număr minim de prezențe la laboratoare pentru a intra în examen și vei obține și o notă pe fiecare laborator. De regulă ți se dă să programezi ceva, să configurezi, etc și ți se dau și fișierele și aplicațiile de care ai nevoie. Laboratorul te evaluează la sfârșit sau pe parcursul laboratorului și vei avea o notă proporțională cu cât ai lucrat. Mediul e destul de relaxant, poți să ceri ajutorul colegilor sau laborantului, să nu îți imaginezi că e ca la examen, deși se pun note. În multe laboratoare se va lucra pe perechi, tu împreună cu un coleg, deci găsește-ți pe cineva cu care lucrezi bine. Cele mai multe laboratoare rulează Linux. Nu te speria, după primul semestru din anul întâi vei avea și tu Linux pe calculatorul de acasă. Vrând sau nevrând.

La majoritatea materiilor cu laborator vei avea și teme de casă. Temele de casă (cele de programare) nu le vei face în 30-60 de min, precum cele din liceu, ci unele îți vor lua câteva zile. În medie, se dau cam 5 teme pe parcursul unui semestru, la o materie, la interval de 2+ săptămâni. Temele se dau pe Internet, se fac pe calculator, se trimit pe Internet, se corectează și îți afli nota tot de pe Internet. Pentru mulți, temele sunt principalul motiv de absență de la cursuri. Temele au un deadline pe care dacă îl depășești vei pierde progresiv, câte un procent din nota maximă, pe zi. Unul dintre puținele lucruri automatizate și eficiente în această facultate este reprezentat de sistemul de detectare a temelor copiate. Nu te sfătuiesc să riști să îl "testezi" :) Da, după cum ai presupus, îți trebuie un punctaj minim și din aceste teme pentru a intra în examen.

Notare

Sistemul de notare e propriu fiecărui profesor. Există niște considerente generale în regulament după care ar trebui să se ghideze, dar realitatea arată că fiecare poate să modeleze acele considerente pentru a obține sistemul de notare pe care îl dorește. Unii profesori au un sistem de notare destul de complicat, dar acest lucru îl vei afla în mod sigur de la primul curs (o notă foarte realistă aici: acesta e principalul motiv pentru care mulți vin la primul curs, mai ales în anii mai mari). Nota poate fi compusă din prezența la curs (eventual ceva lucrări de la curs), laborator/seminar, teme de casă, eventual un proiect și examenul final. Ca o aproximare, de regulă examenul final plus cel parțial înseamnă cam 30-40%, laboratoarele+temele(sau proiectul) înseamnă cam 50-60% și prezența la curs un procentaj mic.

Examenul parțial se dă prin săptămâna 7-8 și cuprinde materia din primele câteva săptămâni. NU se dă la toate materiile, iar uneori profesorul va supune la vot dacă studenții vor să dea parțial sau nu. Avantajul lui este că se dă din relativ puțină materie și mai scurtează din cursurile de învățat pentru cel final. Dezavantajul lui este că, spre diferență de cel final, nu ai o perioadă în care să stai acasă și să înveți, ci se dă într-o săptămână normală de facultate. Unii profesori pot impune restricții cu privire la nota minimă pe care trebuie să o iei în parțial pentru a avea dreptul să intri în examenul final. Dacă pici parțialul, aproape întotdeauna poți să în refaci ca pe un examen separat, în sesiune. Nu îl amâna intenționat, totuși.

Examenul final se dă în sesiune. Sesiunea reprezintă o perioadă de 4 săptămâni de la sfârșitul fiecărui semestru, în care sunt programate examenele tuturor materiilor. Datele de examen se stabilesc de comun acord cu studenții, daca profesorul nu impune anumite date. În luna de sesiune nu se fac ore, deci programează-ți eficient timpul pe care îl petreci acasă pentru a te pregăti pentru examen. Examenele se dau cu una, două sau trei grupe deodată, în funcție de cum preferă profesorul și câte grupe are. Rezultatele se comunică de multe ori în aceeași zi, peste câteva ore, timp în care te vei duce să bei o bere sau un suc în Piranha. Dacă nu se comunică imediat, se vor afișa pe Internet în câteva zile. Te poți duce apoi la profesor să îți treacă nota în carnet. Carnetul nu e obligatoriu, poți să nu îți treci nicio notă în el dacă nu dorești.

Dacă se întâmplă să pici o materie, fie din cauza punctajului insuficient de pe parcurs, fie din cauza examenului final, vei putea să redai acel examen într-o sesiune specială, de restanțe, în septembrie, când se vor da din nou toate examenele din timpul anului (cu alte subiecte :D ). De asemenea, dacă nu ai nicio restanță, poți alege să redai anumite examene pentru a-ți mări nota. Nu mă întreba ce se întâmplă dacă iei o notă mai mică decât cea inițială, întreabă-ți profesorul. Înainte de examen. Eu nu am dat niciodată un examen de mărire de notă, dar în mod sigur vei avea colegi care abia așteaptă, deci vei afla oricum mai multe la momentul potrivit. Cât despre restanțe, prima e "gratis". Nu glumesc, dacă pici și examenul de restanță, vei putea da din nou examenul anul următor, dar vei începe să plătești pentru el o sumă de bani proporțională cu numărul de credite ale materiei respective. Nu am avut nici restanțe, dar știu că regulamentul lor se schimbă des, deci interesează-te din timp dacă ești într-o astfel de situație. De asemenea, ai grijă că nu poți pica decât un numar maxim de materii ce reprezintă n credite dintr-un semestru pentru a putea trece în semestrul următor. Pentru valoarea lui n, adresează-te secretariatului.

Sfaturi

Odată cu trecerea timpului se va trezi în tine impulsul de a nu mai merge la (toate) cursurile. Crede-mă. Majoritatea cursurilor nu vor avea prezența ca factor din nota finală, dar, mai ales la cursurile unde trebuie să iei notițe, o foaie scrisă de tine este infinit mai valoroasă decât una scrisă de un coleg, care scrie ca pentru sine. Deci, dacă poți, mergi la cursuri și ia-ți singur notițele.

Ține-ți cursurile ordonate, pe foi A4. Cursurile se împrumută des, mai ales în perioada sesiunii și astfel îți va fi ușor să scoți și să adaugi pagini din el.

Laboratoarele și seminariile sunt extrem de utile. Dacă ai de gând să tratezi cu lejeritate cursurile, mergi măcar la laboratoare și seminarii. Vei învăța o mulțime de lucruri utile și pentru examen, și pentru temele de casă și vei putea pune întrebări asistenților (care, de regulă, sunt și cei care au dat temele).

Deși poate ți se pare un snobism sau o investiție prea mare, încearcă să îți iei un laptop. Dacă ți se pare un snobism, ok, nu-ți lua, dar ai să începi să te convingi singur de ce te-am sfătuit să o faci. Câteva motive: ai cu tine toate fișierele de care ai nevoie, documentații pentru facultate cât și materiale pentru entertainment; poți să lucrezi la o temă în ferestrele din orar; poți să faci timpul să treacă mai repede la un curs plictisitor; poți să lucrezi la alte lucruri (job, hobby-uri) când ai timp; poți să lucrezi cu programele cu care ești tu obișnuit la laboratore (fără să te întrebe nimeni de licențe); unele laboratoare au calculatoare slabe și vei termina mai repede sarcinile de laborator lucrând pe un calculator puternic; ai la dispoziție un spațiu imens pentru a lua notițe; poți trimite teme direct de la facultate, iar lista poate continua. Sper ca atunci când vei fi tu la Calculatoare, să existe o rețea wireless bine pusă la punct, așa cum nu am avut noi parte.

Caută materiale ajutătoare pentru materiile tale. Site-ul acesta este un bun punct de pornire, dar poți găsi multe lucruri pe Internet. De la cărți până la subiectele favorite ale profesorilor la examene. Învață să cauți pe Google. Știu ce zic și știu că mulți, deși cred, nu știu să folosească Google.

Încearcă să nu lași lucruri pe ultimul moment (pregătirea unui test sau temele). Facultatea are tendința de a-ți crea nopți nedormite în cele mai inoportune perioade. Gestionează-ți cu seriozitate timpul.

Și, nu în ultimul rând, folosește-te de cea mai importantă resursă a facultății: oamenii. Colegii tăi, colegii mai mari, asistenții și laboranții, cei apropiați de vârsta și interesele tale, sunt oameni de la care vei învăța enorm. Ajută-i și vei fi și tu ajutat, fă-ți prieteni pentru că vei avea doar de câștigat mai târziu. Încearcă să respecți munca și efortul și să vezi un beneficiu în fiecare lucru pe care trebuie să îl faci, oricât de absurd. În fond, ai venit la facultate ca să ieși mai bun decât ai intrat, nu?

Îți doresc mult succes! :-)

Andrei.